Här kommer till slut ordlistekommitténs motion med 3 förslag om SAOL13 och kommande tävlingsordlista. Läs och begrunda - och försök att förstå våra argument för att ändra nuvarande urvalsprinciper. Vi i kommittén har till slut enats om en mer tillåtande attityd, med enkelhet i ordbedömning och så få undantag som möjligt. Det är dags att rucka på mekaniska regler som spelat ut sin roll, och se SAOL som den kompletta ordskatt som vi ska använda. Då blir det enkelt för att alla att veta vilka ord som är godkända, både livespelare, nätspelare och "Svenssonspelare". Kommentera gärna motionens förslag och formuleringar. /Mvh Gunnar, Daniel och Greger
MOTION OM SAOL13 OCH TÄVLINGSORDLISTA
Trettonde upplagan av SAOL (SAOL13) har sedan den kom ut i april blivit mycket uppmärksammad. Media har mest uppmärksammat alla nya modeord och att bokstaven W blivit en självständig bokstav. På Scrabbleförbundets forum och nätsajterna debatteras mer de nya ord som tillkommit med C, J, Z och nya rullningar. Det har också diskuterats mycket hur urvalsprinciperna i SAOL13 kan påverka våra tävlingsregler.
Vi i ordlistekommittén (Gunnar Andersson, Daniel Domert och Greger Nässén) har via e-post och telefon gått igenom de förändringar som har skett i SAOL13. Vi har också diskuterat om de bör föranleda en översyn av tävlingsreglerna. Det finns många uppfattningar bland oss tävlingsspelare om SAOL13 och hur vi ska göra med tävlingsreglerna i fortsättningen. Efter moget övervägande har vi i ordlistekommittén kommit till slutsatsen att reglerna för vår tävlingsordlista ska vara så enkla som möjligt. De ska kunna tillämpas snabbt och utan undantag när vi spelar med tryckt SAOL13 som rättesnöre. Den insikten har till slut fått oss att överge några principer som kan vara svåra för en del att ta till sig. Vi hoppas ändå att våra argument för den nya synen på SAOL13 kan få gensvar hos medlemmarna.
Det här är de viktigaste förändringarna i SAOL13 gentemot föregående upplaga SAOL12, och som tydligt påverkar våra tävlingsregler:
A. Oregelbundna böjningsformer har genomgående införts som fetstilta uppslagsord:
- Böjda omljudsformer av verb. Exempel: böt, dog, fes, gav, sam.
- Böjda omljudsformer av substantiv. Exempel: böcker, stänger.
- Oregelbunden komparation av adjektiv. Exempel: färst, trängre.
- Ålderdomliga böjningsformer. Exempel: lösan.
Ordlistekommitténs kommentar:
Böjda former har funnits med i tidigare SAOL och har inte varit undantagna från tävlingsspel. Vi har lagt böjningarna ÖGON och HENNE och tyckt att det var lite konstigt att inte *DENNE var godkänt, men accepterat det urval som redaktionen gjort i SAOL.
Redaktionen har nu valt att i konsekvensens namn ta med (nästan) alla omljudda och på andra sätt oregelbundna böjningsformer som egna ord, med hänvisningen ”se under” följt av grundformen. I SAOL12 hade sådana böjda former i fetstil hänvisningen ”se” följt av grundformen.
Kommittén anser att vi bör följa den redaktionella bedömningen när det gäller de starka formerna, och acceptera det större urvalet av böjningar. Vissa kan tycka att det är första steget mot att godkänna alla böjningar i tävlingsspel, men det är inte alls vår avsikt med förslaget. Om vi skulle införa en undantagsregel om att alla ”se under”-ord vore ej godkända, skulle till exempel *NI inte bli godkänt, eftersom det i SAOL13 står ”ni se under du”. Det blir rätt absurt och innebär att vi måste ta fram en undantagslista som faktiskt godkänner en del se under-ord för tävlingsspel, och det är inget vi vill rekommendera.
Enligt nuvarande regelhäfte i Scrabble (som till stor del baserats på förbundets tävlingsregler) är böjda former godkända om de står med små bokstäver.
B. Fler korta förkortningar har tillkommit med små bokstäver:
- Nya förkortningar. Exempel: cv, dvd, ep, hbt, it, mc, mms, pc, sms, wap.
- Förkortningar som nu även skrivs med små bokstäver. Exempel: dna, mbl, ms, pm, pr.
- Förkortningar som tidigare skrevs med stora skrivs nu med små. Exempel: adb, cp, lp.
Ordlistekommitténs kommentar:
Nu skrivs fler förkortningar med små bokstäver, och frågan är då om versalundantaget i tävlingsreglerna har spelat ut sin roll. Avsikten med versalregeln var att på ett enkelt sätt utesluta egennamn och förkortningar från tävlingsordlistan. Det gör den visserligen, men flera förkortningar blev ändå godkända pga att de skrevs med gemena. Ett antal böjbara substantiv (kanske 100-200 stycken) som inleds med egennamn (t.ex. *AMERIKABREV, *ÖRESUNDSBÅT) blev å andra sidan inte spelbara.
Enkelhetsprincipen för att tolka SAOL har fått oss i kommittén att tycka att versalregeln är förlegad. Den undantar ett fåtal förkortningar som skrivs med en eller flera versaler, ett litet antal egennamn och ett större antal helt legitima ord som är sammansatta med ett egennamn. Den spelmässiga konsekvensen av att godkänna alla ord som innehåller versaler är klart mindre än det faktum att det i SAOL13 tillkommit fyra nya tvåbokstavsord med c. Att överge versalregeln tillåter visserligen några nya förkortningar som EM, SM och VM, men de flesta sammansatta orden som tillkommer är så långa att de sällan kommer att läggas.
Regelhäftet i nya Scrabble baseras som sagt till stor del på förbundets tävlingsregler. Versalregeln nämns explicit, medan tidigare Scrabbleversioner i stället haft formuleringar om att namn och förkortningar inte är godkända. Vi i kommittén tror dock att det går att övertyga Scrabbleansvariga i Sverige att regelhäftet kan formuleras om, ifall vi argumenterar bra för det, speciellt när man så tydligt hänvisar där till SAOL som rättesnöre.
När och hur ska övergången till SAOL13 gå till? Det beror i stor grad på förbundets kommande avtal med SAOL-redaktionen om användandet av en elektronisk version av SAOL. Det vet vi inte i skrivande stund. Om vi inte får igenom alla våra villkor, så måste bearbetningen av ordlistan ske mera manuellt.
Med anledning av ovanstående bakgrund och diskussion föreslår ordlistekommittén följande.
Förslag 1
Ordlistekommittén föreslår att årsmötet beslutar
- att SAOL13 införs som tävlingsordlista så snart förbundet fått tillgång till en elektronisk version av SAOL13 och hunnit extrahera de ord som ska vara gällande i tävlingsspel, och att SAOL12 ses som ett minne blott, dvs vi släpar inte med oss några ord som försvunnit från den 12:e upplagan, samt
- att styrelsen fastställer exakt datum för att i ratinggrundande tävlingar gå över till ordlistekommitténs tävlingsordlista baserad på SAOL13.
Förslag 2
Ordlistekommittén föreslår att årsmötet beslutar
- att kriterierna för godkända ord i SAOL i tävlingsreglerna ändras till att alla ord i SAOL på 2-15 bokstäver - även med en eller flera versaler - är godkända om de står med fetstil, är ensamma uppslagsord (dvs inte följs av ett annat fetstilt ord) och inte innehåller mellanslag, kolon, bindestreck eller andra skiljetecken, samt
- att styrelsen och ordlistekommittén verkar för att förbundets nya tävlingsregler blir införda i regelhäftet för Scrabble.
Exempel på ord som blir godkända med förslag 2 är BÖCKER, PH och SVEALAND.
Förslag 3
Om årsmötet beslutar att anta förslag 1 och 2 enligt ovan, behöver förbundets officiella tävlingsregler skrivas om. Ordlistekommittén föreslår att årsmötet beslutar
- att tävlingsreglerna ändras enligt följande det datum som den nya tävlingsordlistan baserad på SAOL13 införs:
A. Första punkten i avsnittet "Godkända ord" ändras till:
Den ordlista som används är Svenska Akademiens ordlista över svenska språket (SAOL), men tillsammans med en tilläggslista och eventuell ändringslista. Den trettonde upplagan (från 2006) används, förkortad SAOL13. För ordkontroll vid ratinggrundande tävlingar används i första hand en fastställd elektronisk ordlista, anpassad enligt förbundets tilläggslista och eventuella ändringslista. Tävlingsarrangörer ska kunna verifiera att korrekt elektronisk ordlista används. Om en tryckt version av SAOL13 används vid en tävling måste den kompletteras med tilläggslistan och eventuell ändringslista.
B. I avsnittet "Godkända ord", andra punkten, tredje stycket, ändras "SAOL12" till "SAOL".
C. Tredje punkten i "Godkända ord" som gäller att ord med versaler inte är godkända tas bort helt.
D. I avsnittet ”Godkända ord”, femte punkten, ändras fjärde meningen till ”Motsvarande gäller grav accent som i "pietà", cirkumflex som i "crêpe", tilde som i ”jalapeño” och cedilj som i "moçambikisk".
|